torsdag 15 november 2007

En majoritet av svenskarna är för ökad kameraövervakning.

Otryggheten har spridit sig...
Enligt en undersökning som integritetsskyddskommitén gjort i år så tycker 90 % av 1800 tillfrågade att "kameraövervakning ska vara tillåten på allmänna platser om det behövs för att få folk att känna sig tryggare av att platserna är kameraövervakade".
Hela 96 % tycker att "kameraövervakning ska vara tillåten på allmänna platser om det behövs för att förhindra eller avslöja terrordåd".
Kommittén kommer dock inte att använda sig av enkäten i slutbetänkandet eftersom frågorna anses för ledande.

Säger inte detta en hel del om hur otrygga folk känner sig idag. Men bottnar denna känsla i en verklig hotbild eller förstärks den via den massiva rapporteringen av händelser som utgår från hot. Har media lyft fram detta pga det nyhetsvärde som rädsla har?

onsdag 14 november 2007

Historiens säkraste samhälle?

"Aldrig har tryggheten varit lika utbyggd. Ändå är människan räddare än någonsin. Vi tillbedjer alla det alltomfattande hotet, säger sociologen Zygmunt Bauman."

"Vi kanske äter för mycket matjessill. Vi kanske simmar för långt från stranden. Klättrar för högt i klätterställningen. Cyklar utan hjälm. Duschar i eventuellt mögelskadade badrum. Bor granne med en svartmuskig karl som tar flyglektioner. Dricker för mycket vin. Dricker för lite vin. Kör utan kondom. Köper lotter. Konsumerar för lite kostfiber. Frossar i knäckebröd. Andas in cigarrettrök. Klipper av navelsträngen för tidigt. Joggar för sällan. Nätverkar otillräckligt. Låter mejeriprodukter stå framme under rötmånaden. Bor nära en trafikled. Missar fästingvaccinet.Hur kan det komma sig? Varför materialiserar sig kampen mot döden i matjessillen? Det är en av vår tids stora paradoxer. Å ena sidan lever vi västerlänningar i historiens säkraste samhällen alla kategorier, försedda med de mest fullfjädrade trygghetssystem. Å andra sidan har vi aldrig hyst så mycket fruktan som vi gör i dag."


Utdrag ur DN, 27 juni -07
Zygmunt Bauman: "Flytande rädsla" av Sara Danius
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=665319

Lever vi västerlänningar i historiens säkraste samhälle? Betraktar vi säkerhet som norm?