Otryggheten har spridit sig...
Enligt en undersökning som integritetsskyddskommitén gjort i år så tycker 90 % av 1800 tillfrågade att "kameraövervakning ska vara tillåten på allmänna platser om det behövs för att få folk att känna sig tryggare av att platserna är kameraövervakade".
Hela 96 % tycker att "kameraövervakning ska vara tillåten på allmänna platser om det behövs för att förhindra eller avslöja terrordåd".
Kommittén kommer dock inte att använda sig av enkäten i slutbetänkandet eftersom frågorna anses för ledande.
Säger inte detta en hel del om hur otrygga folk känner sig idag. Men bottnar denna känsla i en verklig hotbild eller förstärks den via den massiva rapporteringen av händelser som utgår från hot. Har media lyft fram detta pga det nyhetsvärde som rädsla har?
4 kommentarer:
Ja, vad är vi rädda för? Det är ju inte flera överfall nu, man borde kanske vara mera rädd för den miljöutveckling som pågår!
Det skulle vara intresant att se hur överfallsstatistiken verkligen sett ut under åren.
Statistik används för olika syften och det är ju inte helt lätt att jämföra med tidigare år.
Benägenheten att överhuvudtaget anmäla har ökat. Vi har blivit fler i Sverige viket gör att siffror kan se ut att öka medan de egentligen inte ökat procentuellt per capita.
Läste det här på en webbsida (vet inte hur säker källa det är).
http://zaramis.nu/blog/labels/Brott.html
1. Brottsligheten ökar inte.
2. Våldsbrottligheten ökar inte
3. I Sverige har antalet mördade inte ökat sen 1970-talet.
Men...
I USA har man haft dödstraff, långa fängelsestraff, hårda tag, nolltolerans osv utan att brottsligheten blivit lägre.
Och...
Numera höjs hela tiden röster för att vi i Sverige ska inför hårda tag för att "minska brottsligheten".
För att den anmälda brottsligheten ska vara lika med den faktiska krävs att alla brott upptäcks och anmäls till polisen. Detta är långt ifrån fallet när det gäller många typer av brott, till exempel snatterier eller trafikbrott. Det finns således en dold brottslighet som inte syns i statistiken. Men vissa brottstyper anmäls i mycket hög utsträckning, exempelvis bostadsinbrott och bilstöld. För sådana brottstyper ger statistiken över anmälda brott en relativt god bild av den faktiska brottsligheten.
Så här ser den statistiken ut 2006.
År 2006 anmäldes 15 000 bostadsinbrott.
Det minskade med 10 procent jämfört med år 2005 och ligger cirka 18 procent lägre än för tio år sedan. Även om man gör en jämförelse längre tillbaka i tiden ligger bostadsinbrotten numera på en lägre nivå. År 1985 anmäldes 24 300 bostadsinbrott.
Om det går samma sak med våld och hotbrott är osäkert.
http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=12&module_instance=2
Skicka en kommentar