söndag 18 november 2007

Andrea Hvistendahl / Naeem Mohaiemen om "Global Viewings and the Disappeared"


blandteknik, ca 1x0,7x0,5m & 1x0,7x0,7m

”Global Viewings and the Disappeared” är en vidareutveckling på ett samarbete mellan Andrea Hvistendahl och Naeem Mohaiemen / VISIBLE Collective (DisappearedInAmerica.org) från USA. Verket kombinerar bild, text, skulptur och ljud.
Den speglar en övervakande värld efter 11 september, och tar upp hur tusentals människor, mestadels muslimer, som förföljts sedan dess. Majoriteten är från den osynliga invandrade underklassen i amerikanska och europeiska städer. Individer som profilerats efter folkras och etno-kulturell tillhörighet har nervärderats, internerats, deporterats, torterats. Varje blad rymmer skuggan av en utsatt individ och text med en viktig händelse som minskat immigranters och muslimers medborgarrätt. I en globaliserad och övervakad värld ser vi oss själva i spegeln? Är vi (majoriteten) då maktlösa bisittare i en komplicerad tid eller medskyldiga när attitydskillnader, lagändringar och tortyr pågår?
Naeem Mohaiemen är initiativtagare till VISIBLE Collective (en grupp konstnärs aktivister med fokus på muslimproblematiken). Han bor och arbetar i New York & Bangladesh.
www.disappearedinamerica.org

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Andrea, spännande. Jag måste bara få tid att pipa över och se det hela i verkligheten också.