söndag 18 november 2007

Kenneth Pils om sitt verk "State of Mind - Keep the balance"


fotomontage, inkjet på duk, 120 x 70 x 5 cm.

State of mind är ett lerhuvud ursprungligen modellerat 1994. Det har använts i måleri, skulptur, grafik och (som här i utställningen "Don't even go there") digitala bildmontage.
Huvudet blir i montagen en fiktiv person som skriver sin egen historia alltid densamme oavsett sammanhang. Det kan vara en vild strejk i Ryssland, en kärleksakt, en Beatrix Potter saga eller (som i "Don't even go there") en balansakt. I alla bilder återkommer State of mind med samma liknöjda uttryck.
Denne individ har inget kön, ingen ålder eller tillhörighet - en neutral betraktare inblandad i situationer men samtidigt utanför. Huvudet berättar mer om situationen än om sig själv. Drivkraften i arbetet med State of mind är att undersöka roller och identiteter som tilldelas av omgivningen och (vad som skulle kunna kallas) ett ursprungligt jag. En identitet skänker individen trygghet och gemenskap men har också ett pris. För att få vara med måste man ofta tillämpa självkontroll. Hur balanserar vi mellan jaguppfattning, identitet
och roller? Vågar vi utmana de trygga bilder vi skapat av oss själva? Projekt State of mind är ett sätt att ge uttryck för individens ambivalenta position mellan yttre och inre krafter och (förhoppningsvis) stärka tilltron till var och ens individuella integritet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flera tycker att personen är obehaglig. Delvis kan det bero på att inget är så förvirrande som ett ansikte som är helt blankt; som inte avslöjar någon tydlig känsla eller avsikt.

Anonym sa...

Varför skulle ett ursprungligt jag vara helt neutralt och utan kön. Ännu har ingen människa funnits som varit sådan.

VH